Zemun polje: rasistički nemiri

Regionalni centar za manjine, Beograd 05. novembar 2013. godine

Sa krajnjom zabrinutošću obaveštavamo javnost o rasno motivisanim nemirima koji traju od nedelje 3. novembra u Zemun polju i koji stanovnike/ce ovog naselja romske nacionalnosti drže u strahu i strepnji.

Tada je, naime, grupa od oko 200 pripadnika/ca većinskog stanovništva izašla na ulice uz povike „Nećemo Cigane, nećemo šugu!”, “Cigani šugavi, izađite napolje!”, “Koljite Cigane!” “Ubij, zakolji, da Cigan ne postoji!”, “Pobićemo vas!”, “Bežite iz Zemun polja!”, “Iselićemo Cigane!”, itd. Iste noći, grupa mladića je nasrtala na Rome i Romkinje, vređajući ih na nacionalnoj osnovi i preteći nasiljem. Od tada, većina Roma/kinja iz ovog naselja izbegava da izlazi iz svojih stanova plašeći se za svoj život i svoju bezbednost, a mnogi su bili prinuđeni da napuste svoje domove i sklone se kod prijatelja i rođaka.

Eskalacija ovog rasističkog divljanja u direktnoj je vezi sa senzacionalističkim novinskim člankom objavljen u Večernjim novostima 30. oktobra pod nazivom „Zemun polje: Šuga među osnovcima!“. U ovom tekstu se bez bilo kakvog ograđivanja prenosi izjava jednog od roditelja dece koji pohađaju OŠ „Ilija Birčanin“, a koji za pojavu šuge okrivljuje Rome koje su se tu doselili. Naglašavamo da je ovo već drugi primer neodgovornog novinarskog izveštavanja u protekle dve nedelje koji je u direktnoj vezi sa neposrednim rasističkim nasiljem. Podsećamo, nakon što je vest iz Grčke o plavookoj romskoj devojčici nekritički preuzeta u domaćim medijima, grupa skinheada je pokušala da oduzme dete svetlije puti od njenih roditelja pripadnika romske nacionalne manjine. Napominjemo da se ni u jednom slučaju nisu oglasila profesionalna novinarska udruženja, političke partije ili šira javnost.

S obzirom na višednevne incidente i svakodnevne pozive na linč jedne etničke grupe posebno zabrinjavanja postupanje nadležnih organa, pre svega policije, koja je bila prisutna tokom protesta na kome su se čuli pozivi na rasnu i nacionalnu mržnju i netrpeljivost, a koja po našim saznanjima nije preduzela ništa da ih spreči. Istovremeno, po rečima stanovnika/ca naselja, predstavnica gradskih vlasti koja ih je posetila na njihov poziv ih je posavetovala da se zatvore u svoje kuće i „obrate pažnju na higijenu“. Smatramo da su predrasude duboko ukorenjene među onima koji bi prvi trebalo da reaguju protiv svih oblika rasizma i zaštite žrtve rasističkog nasilja. Zato pozivamo nadležne institucije da blagovremeno reaguju na najavljeni antiromski protest i spreče svako okupljanje koje može dovesti do daljeg progona romskog stanovništva u Zemun polju.

This entry was posted in Dešavanja and tagged . Bookmark the permalink.