Otvorena knjiga

Knjiga u pokretu – e-zbornik radova nastalih u okviru javnih vođenja koja su održana tokom 2013. godine u Beogradu i koja su bila posvećena promišljanju nasleđa jugoslovenskog socijalizma. E-zbornik je deo projekta „Istorija u pokretu“, koji podržava Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

naslovna_strana_zbornika

Sadržaj

Marijana Stojčić
Uvodna reč: nasleđe jugoslovenskog socijalizma
(članak)

naslovna_srana_radne akcije

Dr Slobodan Selinić
Savezne omladinske radne akcije u Jugoslaviji 1946–1963. godine 
(članak)

Miodrag Kapetanović
Omladinske radne akcije: sećanje na jedno vreme 
(članak)

Javno vođenje „Kako se gradila budućnost? Omladinske radne akcije u Jugoslaviji između ideološke manipulacije i plemenitog zanesenjaštva“ bilo je posvećeno zajedničkom promišljanju uloge i značaja koje su omladinske radne akcije imale u socijalističkoj Jugoslaviji i u kojima je između 1947 – 1981. godine volonterski učestvovalo stotine hiljada uglavnom mladih ljudi iz zemlje i sveta.

Pogledajte video zapis javnog vođenja i diskusije na http://youtu.be/2zWk-bQ29og

naslovna_strana_samoupravljanje

Dr Vladimir Unkovski- Korica
Jugoslovensko samoupravljanje: upravljanje radništva ili upravljanje radništvom? 
(članak)

Branislav Markuš
Radničko samoupravljanje, moje iskustvo 
(članak)

Javno vođenje „Radničko samoupravljanje – između emancipatorskog projekta i neuspelog eksperimenta?“ bilo je posvećeno zajedničkom promišljanju o ideji i praksi radničkog samoupravljanja u Jugoslaviji kao obliku ekonomske demokratije i uslovu za istinsku političku jednakost.

Pogledajte video zapis javnog vođenja i diskusije na https://www.youtube.com/watch?v=c9ezTwHPxyE

unnamed

Milan Rakita
Teritorijalno-politički oblici organizacije sistema lokalne samouprave i prostorno-fizički aspekti društvenog razvoja u samoupravnom socijalizmu
(članak)

Dr Sreten Vujović
Način života u novim stambenim naseljima za vreme socijalizma
(članak)

Javno vođenje „Od načina ostvarivanja samoupravljanja na mestu življenja do preduzetničkog grada? Mesne zajednice i postsocijalistička transformacija javnog prostora “ bilo je posvećeno zajedničkom promišljanju načina na koji je ovakav vid organizacije lokalnih samouprava u socijalizmu bio povezan sa celokupnom vizijom društva, protivrečnosti koje su pratile formiranje i funkcionisanje mesnih zajednica i njihov značaj za participaciju građana/ki.

Pogledajte video zapis javnog vođenja i diskusije na https://www.youtube.com/watch?v=jqRqRAeudbQ

naslovna_strana_studentski protesti

Dr Hrvoje Klasić
1968. u Jugoslaviji. Društveno-političke promjene u Jugoslaviji u kontekstu svjetskih zbivanja
(članak)

Javno vođenje „Ni ovde ni tamo – ’68 u Jugoslaviji i neispunjena obećanja jugoslovenskog socijalizma“ održano je u prostorijama kluba Magistrala, Dom kulture Studentski Grad, 8. novembra 2013. O ’68 u Jugoslaviji govorili su Krunoslav Stojaković (istoričar), jedan od učesnika protesta Dragomir Olujić Oluja, Olga Dimitrijević (dramaturškinja) i drugi.

Pogledajte video zapis javnog vođenja i diskusije na https://www.youtube.com/watch?v=oxNYOUPwhL8

Impresum

Publikacija:
Nasleđe jugoslovenskog socijalizma. Promišljanje. Razgovor. Rasprava. Kritika.
e-zbornik radova nastali u okviru javnih vođenja koja su održana tokom 2013. godine u Beogradu i koja su bila posvećena promišljanju nasleđa jugoslovenskog socijalizma.

Uredništvo:
Marijana Stojčić
Dragomir Olujić Oluja

Izdavač:
Forum za primenjenu istoriju
Jurija Gagarina 109
Novi Beograd

Fotografija na naslovnoj strani:
Fotografija iz fonda Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Bor. Negativ br. 142 iz 1960. Kolekcija Miroslava Radulovića. Fotograf: Dragoljub Mitić.

Fotografija na naslovnoj strani “Radničko samoupravljanje”:
“Izbori za organe narodne vlasti – Izbori za narodne odbore u Narodnoj republici Srbiji”, fotografija iz fonda Zavičanog odeljenja Narodne biblioteke Bor. Negativ br. 41. Datum 21. 10. 1952. Kolekcija negativa Miroslava Radulovića. Fotograf: Đuro Kolovratar.