Projekti

Dvostruki teret –
Učenje o nacionalsocijalizmu i Holokaustu u Evropi 2014/2015

dvostruki_teret-logopisU periodu od aprila 2014. do septembra 2015. godine biće realizovan projekat pod nazivom „Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i Holokaustu u Evropi“ koji je inicirao Goethe Institut iz Zagreba (Hrvatska).

Spomen-područja, arhivi i muzeji te stručnjaci iz nauke, pedagozi, učitelji i mladi na licu mesta će istraživati konkretne istorijske priče te će uz podršku umetnika i kulturnih pedagoga ostvarivati umetničke projekte. Učesnici dolaze iz Bosne i Hercegovine, Nemačke, Hrvatske, Srbije i Mađarske.

Službeni partneri projekta su: Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (Zagreb), Forum za primenjenu istoriju (Beograd), Festival suvremenog židovskog filma (Zagreb), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (Sarajevo) i fondacija Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora (Weimar).

Projekt „Dvostruki teret“ se realizuje uz podršku Evropske Unije, program „Evropa za građane“, Aktivnost 4: Aktivno evropsko sećanje.

http://www.goethe.de/ins/hr/prj/dpl/hrindex.htm

više o aktivnostima na projektu

______________________________________________

Škola sećanja Niš – Beograd – Göttingen 2013/2014

bubanj_skola_secanja_miniDvogodišnji projekat „Škola sećanja – Sticanje znanja o genocidu nad Romkinjama i Romima i kako se boriti protiv anticiganizma” je koncipiran tako da prikupi informacije i da proizvodi znanje o ovome na više nivoa. Dok jedan fokus leži na istorijskom istraživanju o izvršenom genocidu nad Romima, njegovim uzrocima i mehanizmima, drugi deo projekta se bavi današjnom sistemskom diskriminacijom i anticiganizmom ali i time kako prepoznati i sprečiti ove pojave.

Projekat Škola sećanja partnerski pokreću tri organizacije civilnog društva: Ženski prostor (Niš), Forum za primenjenu istoriju (Beograd) i Roma Center Göttingen (Nemačka), uz solidarnu podršku Fondacije Roza Luksemburg (Rosa Luxemburg Stiftung) i Međunarodne alijanse posvećene sećanju na holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA).

više o aktivnostima na projektu

______________________________________________

Otvorena knjiga
Nasleđe jugoslovenskog socijalizma – Promišljanje. Razgovor. Kritika

naslovna_strana_zbornikaKnjiga u pokretu – e-zbornik radova nastalih u okviru javnih vođenja koja su održana tokom 2013. godine u Beogradu i koja su bila posvećena promišljanju nasleđa jugoslovenskog socijalizma. E-zbornik je deo projekta „Istorija u pokretu“, koji podržava Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

https://www.starosajmiste.info/blog/otvorena-knjiga/