Javno vođenje: mesne zajednice i postsocijalistička transformacija javnog prostora

_DSC0019Javno vođenje „Od načina ostvarivanja samoupravljanja na mestu življenja do preduzetničkog grada? Mesne zajednice i postsocijalistička transformacija javnog prostora “ održano je u Mesnoj zajednici Novi Beograd-Fontana i u Mesnoj zajednici Studentski grad, u sredu 9. oktobra 2013. od 18 do 19 časova.

Obilazak i razgovor „Od načina ostvarivanja samoupravljanja na mestu življenja do preduzetničkog grada? Mesne zajednice i postsocijalistička transformacija javnog prostora“ bio je posvećen zajedničkom promišljanju načina na koji je ovakav vid organizacije lokalnih samouprava u socijalizmu bio povezan sa celokupnom vizijom društva, protivrečnosti koje su pratile formiranje i funkcionisanje mesnih zajednica i njihov značaj za participaciju građana/ki .

Mesne zajednice, čije je osniva nje kao najniže instance državne organizacije započeto sredinom 1960-ih godina, 1974. godine ulaze u Ustav kao osnovni oblik samoupravnog organizovanja građana/ki na lokalnom nivou. Kroz različite zajedničke inicijative (gradnja lokalnih puteva, dečjih vrtića i škola, sportskih igrališta, vodovoda, elektrifikacija…), građani/ke su unapređivali kvalitet života u svojoj lokalnoj zajednici. Zamišljene kao centri društvenog života i način ostvarivanja samoupravljanja na mestu življenja, mesne zajednice su počivale na ideji participacije i odgovornosti prema javnom dobru.

Tokom ovog javnog vođenja govorilo se o postsocijalističkoj transformaciji javnog prostora na primeru mesnih zajednica. O mesnim zajednicama govorili su dr Ksenija Petovar (Arhitektonski fakultet Beograd) i Marko Miletić (Kontekst kolektiv) i drugi.

Urednica programa i moderatorka je Marijana Stojčić.

Obilazak je održan u organizaciji Foruma za primenjenu istoriju uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe u okviru projekta „Istorija u pokretu – Dijalog sa prošlošću“.

This entry was posted in Multimedija and tagged , , . Bookmark the permalink.