Radionice u Beogradu u okviru projekta Dvostruki teret

U saradnji s BITEF-om i Forumom za primenjenu istoriju (FPI) od ponedeljka 27.10. do srede 29.10. učenici Treće beogradske gimnazije učestvovaće u intenzivnoj radionici u sklopu projekta Goethe-Instituta u Zagrebu „Dvostruki teret – Učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Evropi“. Na radionici će istraživati lokalnu istoriju u vreme Drugog svetskog rata i Holokausta, potom će započeti pozorišni projekat uz mentorstvo dramaturga i kulturnih pedagoga.

Posetiće Muzej Banjičkog logora, Muzej istorije Jugoslavije i Logor Staro sajmište za koji će sami pripremiti izlaganja.

Nakon inicijalne radionice, učenici će pod mentorstvom Jelene i Milene Bogavac, stručnjaka iz FPI-ja Renate Jeremić Rädle i Nenada Lajbenšpergera, te profesora Treće beogradske gimnazije Jelene Kručičanin, Biljane Bogojević i Miloša Bajlovskog krenuti u realizaciju dokumentarne postdramske predstave, čija se premijera očekuje u martu 2015. godine.

O istorijskom okviru Drugog svetskog rata, o krvnicima i žrtvama, kao i o suočavanju Srbije s prošlošću učenicima će predavanje održati profesorka s beogradskog Filozofskog fakulteta, dr. sc. Dubravka Stojanović.

Ova radionica jedna je od četiri radionica koje Goethe-Institut Kroatien organizuje tokom oktobra i novembra u partnerskim školama u Zaprešiću, Koprivnici i Sarajevu u sklopu EU projekta „Dvostruki teret – Učenje o nacionalsocijalizmu i Holokaustu u Evropi“. One su deo većeg projekta koji je započeo simpozijumom u Zagrebu u aprilu, a nastavio se stručnom posetom spomen-području Buchenwald. Projekat okuplja naučnike, stručnjake iz spomen-područja, dokumentacijskih centara, muzeja, te umetnike, pedagoge, nastavnike, a od ove jeseni i učenike. Cilj projekta je da se kroz vannnastavne aktivnosti približe učenicima istorijske činjenice, te da se tako podstaknu da uz pomoć umetnika i mentora ostvare umetničke projekte vezane uz teme Holokausta i nacionalsocijalizma.

This entry was posted in Dešavanja, Dvostruki teret and tagged , , . Bookmark the permalink.