Stručna poseta Vajmaru i koncentracionom logoru Buhenvald

Prošle nedelje održana je stručna poseta koncentracionom logoru Buhenvald, kojoj su prisustvovali projektni partneri i nastavnici angažovani na projektu „Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Evropi“ Goethe-Instituta Kroatien koji se realizuje uz podršku Evropske unije. Prenosimo izveštaj Ace Todosijevića sa bloga učionica istorije.

„Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Evropi“ je projekat Goethe-Instituta Kroatien koji se realizuje uz podršku Evropske unije.Učesnici projekta dolaze iz Bosne i Hercegovine, Nemačke, Hrvatske, Srbije i Mađarske. Projekat okuplja istoričare, stručnjake iz spomen-područja, dokumentacionih centara, muzeja, ali i umetnike, pedagoge, nastavnike i učenike. Prvi deo projekta činio je simpozijum u Zagrebu na kojem se razmatralo i diskutovalo o metodama u prenošenju znanja o Holokaustu i nacionalsocijalizmu. Nakon simpozijuma usledila je stručna poseta projektnih partnera i nastavnika spomen-području Vajmar/Buhenvald. Nastavak projekta čine četiri paralelne projektne faze u partnerskim školama u Zaprešiću (Hrvatska), Vespremu (Mađarska), Koprivnici (Hrvatska), Beogradu (Srbija) i Sarajevu (BiH) gde će se istraživati lokalna istorija i inicirati manji projekti uz saradnju umetnika i kulturnih pedagoga. Učenici učesnici projekta zajedno sa svojim nastavnicima-mentorima podstiču se na umetničko i istorijsko promišljanje prošlosti i odgovorno oblikovanje budućnosti.

Glavna kapija Buhenvalda. Jedem das Seine – „svakom svoje“ ili „svakom prema zasluzi“. Slogan je bio vidljiv samo unutar kampa.

Koncentracioni logor Buhenvald sagrađen je u julu 1937 godine, na planini Eter kod Vajmara. Bio je među prvim i najvećim logorima na teritoriji nacističke Nemačke. Logor je sagrađen sa ciljem da se u njega deportuju politički protivnici nacističkog režima, Jevreji, Romi, ali i otpadnici od „tela nemačkog naroda“ – homoseksualci, beskućnici, Jehovini svedoci i bivši osuđenici. Nakon izbijanja rata, zatvorenici su deportovani u Buhenvald iz cele Evrope.

Kroz logor je prošlo više od 250.000 logoraša, koji su korišteni kao radna snaga za nemačke ratnu industriju. Do kraja rata, Buhenvald je postao najveći koncentracioni logor u nemačkom Rajhu.

Memorijal Buhenvald

Više od 56.000 ljudi umrlo od posledica mučenja, medicinskih eksperimenata, iscrpljenosti i gladi. Preko 8.000 sovjetskih ratnih zarobljenika ubijeni su u objektima logora projektovanim samo za tu namenu. Buhenvald je oslobođen u aprilu 1945. od strane američkih trupa. U periodu od 1945-1950. godine, Sovjeti su koristili logor kao specijalni logor za naciste.

This entry was posted in Dešavanja, Dvostruki teret and tagged , . Bookmark the permalink.