Protestno pismo povodom časa istorije Topovske šupe, Beograd, 2. 6. 2013.

Prenosimo pismo koje su potpisali učesnici protesta i koje su uputili institucijama:

Molimo Vas da u skladu sa vašim znanjima i ovlašćenjima, učinite sve što je u Vašem domenu odlučivanja da ne dozvolite da se na mestu nacističkog koncentracionog logora gradi šoping centar kao mesto zabave i potrošačke razbibrige.
Kao grupa građana zainteresovana za očuvanje i dostojno obeležavanje i tretman objekata bivšeg koncentracionog logora Topovske šupe, smatramo da je naša dužnost i obaveza da Vas obavestimo o sledećem: Tržni centar Delta na Autokomandi planiran je za izgradnju na mestu bivšeg koncentracionog logora Topovske šupe, u kom je tokom 1941. godine u najsurovijim uslovima držano a potom na streljanja odvođeno nekoliko hiljada građana tadašnje Srbije, jevrejske i romske nacionalnosti, većinom sa područja Beograda i Banata. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, investitor tvrdi da će očuvati postojeće spomen obeležje koje se nalazi “pored” planiranog tržnog centra a u toj nameri mu na neki način pomaže i postojeća urbanistička regulativa. Napominjemo međutim da je ovo obeležje postavljeno na jednom od zidova jednog od objekata koji su korišćeni u koncentracionom logoru a da će se tržni centar praktično graditi na mestu svih tih objekata, koji će zbog toga biti i porušeni. Pretpostavljamo da Vam je poznato da je po svim savremenim kriterijumima sećanja na žrtve nacističkih koncentracionih logora, koje su prihvatile i naša država i njene nadležne institucije, potpuno nezamisliva i nedopustiva praksa da se objekti koji su upotrebljavani kao koncentracioni logor ruše a zemljište koristi u druge, pogotovu komercijalne i svrhe masovne zabave. Ukoliko Vam ovo nije bilo poznato, podsećamo Vas da je Srbija postala punopravni član međunarodne organizacije za istraživanje i edukaciju u oblasti Holokausta i da je to članstvo obavezuje da takve standarde i norme u svakoj prilici podržava i afirmiše. Stoga na volšeban način nastala “urbanistička pogodnost” (možete je i sami detektovati u dokumentu na stranici http://www.urbel.com/documents/planovi/4854(sl%20l%2031-07).pdf) ne bi smela biti korišćena kao paravan za ovakvo drastično poniženje žrtava Holokausta i njihove preživele rodbine i potomaka, kao i njihovih nekadašnjih i današnjih sugrađana.
Apelujemo na Vas da učinite sve što je u Vašoj moći da se planirana izgradnja na institucionalan način zaustavi i ceo slučaj preda nadležnim organima grada i države na preispitivanje u skladu sa pomenutim standardima kao i sa elementarnim kriterijumima čovečnosti i pijeteta prema žrtvama logora.

Linkovi:

http://www.kontrapress.com/clanak.php?rub=Društvo&url=Topovske-supe
http://www.kontrapress.com/clanak.php?rub=Društvo&url=Ne-izgradnji-soping-centra-na-mestu-nacistickog-logora
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LL-07qY0dd8
http://www.teve-novine.org/topovske_supe_02062013.html
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=06&dd=02&nav_category=12&nav_id=719289

This entry was posted in Dešavanja and tagged , , . Bookmark the permalink.