Prezentacija publikacije “Mesta stradanja i antifašističke borbe u Beogradu 1941-44” u Beogradu

Kulturni centar Beograda

11. jun 2013. godine u 20h

Zbog velikog interesovanja publike za ovu publikaciju koja pristupa medijaciji istorije fašističkih zločina, kolaboracije i antifašističke borbe na sasvim novi način, ova knjiga će biti predstavljena po drugi put široj publici u Beogradu, 11. juna 2013. godine u Kulturnom centru Beograda u 20 časova.

Njena posebnostmesta_stradanja_i_antifasisticke_borbe_DSC0204 leži u neposrednosti, sa kojom ovaj istorijski vodič omogućava čitaocu proučavanje dešavanja za vreme nemačke okupacije „na ulicama Beograda“. Prateći prostorno-tematski uokvirene ture, ova knjiga, pored informativnih tekstova, sadrži veliki broj svedočanstva i ličnih priča o antifašističkoj borbi i stradanju Jevreja i Roma. Obrađuju se ideologija i mehanizmi fašističkog sistema terora i saradnja domaćih institucija, organizacija i pojedinaca sa okupatorom. Svrha ove publikacije je da bude oruđe u rukama svih onih koji žele da se angažuju protiv zaboravljanja, ćutanja i falsifikovanja tog perioda istorije.

O metodologiji rada na ovoj publikaciji i ličnoj motivaciji za učesće u njenoj izradi će govoriti urednici publikacije Rena Redle i Milovan Pisari kao i autori, Nenad Lajbenšperger, istoričar i saradnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Ilija Malović, sociolog i nastavnik sociologije, Nataša Lambić, aktivistkinja, i dizajner knjige Đorđe Balmazović iz grupe Шkart. Svoj doprinos razgovoru o ovom vodiču daće i Davor Salom, koji dugi niz godina radi, između ostalog, i kao turistički vodič. Tema za razgovor će biti i predstojeća izgradnja šoping mola na mestu Topovskih šupa, prvog koncentracionog logor u Beogradu i mestu Holokausta i stradanja Roma.

Predstavljenje publikacije je realizovano u saradnji sa Kulturnom centrom Beograda. Drugo izdanje publikacije je producirano uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe u okviru projekta „Istorija u pokretu – Dijalog sa prošlošću“ Foruma za primenjenu istoriju.

Preuzimanje PDF publikacije

This entry was posted in Dešavanja and tagged . Bookmark the permalink.