Romi i dalje najdiskriminisaniji

Romi su i dalje najdiskriminisanija društvena grupa u Srbiji, mada je poslednjih godina dosta toga učinjeno na planu poboljšanja položaja romske zajednice, istaknuto je na konferenciji povodom 8. aprila – Svetskog dana Roma

“Ništa novo neću reći ako kažem da je diskriminacija najizraženija u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i stanovanja”, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić. Ona je istakla i da je pokazatelj tog stanja činjenica da je od svih pritužbi koje pristižu poverenici po različitim osnovama najviše onih koje se odnose na diskriminaciju Roma po osnovu nacionalne pripadnosti.

Ukazujući da su te pritužbe u najvećem broju osnovane, ona je istakla da ipak zabrinjava što pristiže mali broj pritužbi u odnosu na to koliko je diskriminacija rasprostranjena.

“Jedna trećina svih parnica koje smo pokrenuli, koje smo izneli pred sud, su slučajevi koji se odnose na diskriminaciju Roma”, rekla je Petrušić.

Da je je položaj Roma bolji, ali da je neophodno još mnogo raditi složio se i državni sekretar Ministarstva unutrtašnjih poslova Vladimir Božović.

>> ceo članak

This entry was posted in Dešavanja and tagged . Bookmark the permalink.