Primer kulturne politike desničarske vlade u Mađarskoj: imenovanje deklarisanog antisemite za upravnika budimpeštanskog pozorišta Uj Színház

16.12.2011. Imenovanje novog upravnika pozorišta Uj Színház (Novo pozorište) u Budimpešti, György Dörnera, izazvalo je buru reakcija u mađarskoj pozorišnoj zajednici, kao i u progresivnoj javnosti širom Evrope, zbog upravnikovih neskrivenih antisemitskih stavova i javnog iskazivanja rasističke mržnje. Novi upravnik je pre izvesnog vremena bez zadrške izjavio:”Mađari žive u siromaštvu ili napuštaju zemlju. Oterao ih je jevrejski kapital. Mađari moraju da znaju da Budimpešta nije mađarski, nego jevrejski grad. Pravi Mađari ovde žive u strahu.” Zaposleni u ovom pozorištu najavljuju otkaze nakon preuzimanja uprave pozorišta od strane desničarskih nameštenika. Brojni inostrani pozorišni ansambli otkazali su gostovanje u ovom budimpeštanskom pozorištu, ali to nije učinio ansambl Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, što je izazvalo reakciju Jevrejske opštine Novi Sad.

Novoustoličeni upravnik Novog pozorišta u Budimpešti ne uživa nikakav profesionalni ugled (najveći glumački domet zabeležio je u sinhronizaciji holivudskih glumaca). Međutim, on je izraziti predstavnik nove državne kulturne politike koju je započela mađarska desničarska vlada. Možda najbizarniji doseg nove nacionalističke kulturne revolucije u Mađarskoj predstavlja odobreni plan za uklanjanje spomenika poznatog mađarskog pesnika Attile Józsefa, koji je bio levičar i antifašista (i samoubica). Zaključak Orbanove vlade sugeriše da osoba takvog profila ne zaslužuje spomenik pred državnim parlamentom, “što ima smisla kao ukloniti spomenike Friedricha Schillera u Nemačkoj, jer je poznati dramatičar imao dugu kosu”, kako je nedavno komentarisao nemački Der Spiegel.

http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/protest-zbog-uprave-pozorista_290061.html
video: http://www.youtube.com/watch?v=WLI0l1rxwi4&feature=player_embedded

This entry was posted in Dešavanja and tagged , . Bookmark the permalink.