Predstavljanje knjige “Oslobođenje. Beograd, oktobar 1944.” Milana Radanovića

U ponedeljak, 20. oktobra 2014. godine u 17h u Kulturnom centru Beograda biće predstavljena knjiga Oslobođenje. Beograd, oktobar 1944. autora Milana Radanovića u izdanju Fondacije Roza Luksemburg. Knjiga govori o istorijskom značaju oslobađanja Beograda i poraza snaga nemačkog okupatora i kolaboracionista u Srbiji u jesen 1944. Ukazano je na vojno-strateški značaj prodora Crvene armije na Balkan i u srednje Podunavlje kao i na značaj oslobođenja Beograda u kontekstu prerastanja Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije iz gerilske vojske u modernu oružanu silu sposobnu da izvodi krupne vojne operacije.

U knjizi su detaljno rekonstruisane ulične borbe u Beogradu, 14-20. oktobra 1944, uključujući mnoge detalje koji nisu bili dovoljno prepoznati u nekim prethodnim publikacijama na ovu temu.

U ovoj publikaciji govori se i o događajima koji su usledili nakon oslobođenja Beograda koje revizionistička istoriografija imenuje zločinima oslobodilaca. Navedeni su primeri licitiranja višestruko uveličanim brojkama stradalih nakon oslobođenja, pri čemu se argumentovano osporavaju dosadašnje procene stradalih i iznose podaci koji osporavaju stereotip o strukturi stradalih, kao što se osporava viktimizacija stradalih saradnika okupatora.

Učestvuju Olga Manojlović-Pintar, Đorđe Balmazović i autor.

Moderator je Krunoslav Stojaković.

 

This entry was posted in Dešavanja and tagged , , . Bookmark the permalink.