Održan seminar “Kultura sećanja u književnosti i edukacija o Holokaustu i zločinima nacizma”

logo_naslovnaU utorak 29. aprila 2014. godine u Narodnoj biblioteci Srbije održan je seminar “Kultura sećanja u književnosti i edukacija o Holokaustu i zločinima nacizma” u organizaciji Narodne biblioteke i švedsko-srpske organizacije Terraforming, a pod pokroviteljstvom Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA)Kuće Ane Frank iz Amsterdama.

Na seminaru je predavanje održao Prof. dr John Neubauer, profesor komparativne književnosti iz Amsterdama, koji je govorio o ulozi književnosti o učenju o Holokaustu i kulturi sećanja. Istoričarka Karen Polak podelila je sa učesnicima seminara metode i iskustva Kuće Ane Frank. Gerard Nijssen, istoričar i istraživač, govorio je upotrebi arhivskih fotografija i filmova u učenju o Holokaustu i vrednosti takvih materijala za kulturu sećanja.

Ostatak seminara bio je posvećen predstavljanju projekta “Dani sećanja” koji će biti sproveden u Srbiji tokom 2014. i 2015. godine. Koristeći književna dela i literaturu koja je dostupna u školskim i gradskim bibliotekama, u saradnji sa bibliotekarima i nastavnicima stručni tim projekta osmisliće pedagoške materijale koji će, kroz radionice, učenicima ponuditi nove edukativne sadržaje za obeležavanje važnih dana sećanja u Srbiji.

virtualni_muzej_dotrscina_logoNa seminaru je predstavljena i edukativna izložba i radionica ”Čitamo i pišemo sa Anom Frank”, koja je prevedena i adaptirana za upotrebu u bibliotekama u Srbiji. Na stranici posvećenoj ovoj izložbi nalaze se sve informacije, uputstva i nastavni materijali, a tu je moguće i kontaktirati organizatore i ugovoriti organizovanje izložbe i radionice u svakoj zainteresovanoj školi i biblioteci.

This entry was posted in Dešavanja and tagged , . Bookmark the permalink.