Kad kukasti krstovi i fašistička cenzura ne smetaju nikome

Milovan Pisarri

29. marta u 21h otvorena je u Knez Mihajlovoj ulici izložba plakata „Dizajn otpora“.

Bilo je dovoljno nekoliko sati da se na nekim plakatima pojave kukasti krstovi, diskriminatorni natpisi i sveprisutni nacionalistički simboli koji govore o primatu srpske nacije.

http://www.e-novine.com/kultura/kultura-vesti/61862-Ocilima-Dizajn-otpora.html

Neverovatnom brzinom Hitlerovi simpatizeri su oborili rekord u uništavanju umetničkih dela i uspeli da nametnu svoju nasilnu fašističku cenzuru nad slobodom govora, i to u najprometnijoj pešačkoj ulici, u srcu glavnog grada.

Strašno je što je njihova reakcija bila tako brza; užasava takođe činjenica da su to uspeli da urade nesmetano. Ali ono što je najgore jeste da i sada, posle dvadeset dana, sve i dalje izgleda isto i da se niko nije suprotstavio ovakvom ispoljavanju fašističkih ideja.

Smatram, dakle, da je najveći problem i ono o čemu treba ozbiljno razmisliti upravo

ćutanje vlasti, i lokalnih i državnih, ali i ljudi, stanovnika Beograda, koji nisu u stanju da preuzmu inicijativu i urade nešto za sebe i svoj grad. Takođe, očigledna je indiferentnost kulturne elite, budući da se sve to događa nekoliko metara od Srpske akademije nauka i umetnosti, Filozofskog i Filološkog fakulteta, Rektorata, raznih muzeja. I, naravno, Patrijaršije.

Kad kukasti krstovi i fašistička cenzura ne smetaju nikome, to je problem.

This entry was posted in Dešavanja and tagged . Bookmark the permalink.