Javni natječaj za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru spomen-parka Dotrščina u Zagrebu

spomen_park_dotrscinaKako obilježiti mjesto najmasovnijeg zločina u Zagrebu? Virtualni muzej Dotrščina raspisuje javni natječaj za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru spomen-parka Dotrščina u Zagrebu. Natječaj je otvoren do 4. svibnja 2014.

Spomen-park Dotrščina najveći je zagrebački gradski park i mjesto najmasovnijeg zločina u povijesti Zagreba. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine, na lokaciji današnjeg spomen-parka ubijeno je tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih. Postoje indicije da je smaknuća na prostoru parka bilo i u poraću. Na uređenju  spomen-parka Dotrščina sudjelovali su neki od najuglednijih hrvatskih krajobraznih arhitekata i umjetnika. Na prostoru parka postoji niz spomenika, radovi Vojina Bakića, Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija.
 Od 2012. godine na prostoru parka izvode se privremene memorijalne umjetničke intervencije, u sklopu aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina.

virtualni_muzej_dotrscina_logoProjekt Virtualni muzej Dotrščina pokrenut je 2012. godine s ciljem vraćanja spomen-parka Dotrščina u kolektivnu memoriju, budući da se radi o jednom od najvećih stratišta u Hrvatskoj.
 Muzej djeluje kroz privremene umjetničke intervencije na prostoru parka, privremene postave u javnom prostoru grada i druge aktivnosti.
 Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage koji se provodi u okviru Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Uvjeti natječaja:
– na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani;
– ista osoba na natječaj može poslati najviše dva prijedloga;
– u obzir ulaze intervencije ili instalacije u prostoru, performansi i sve druge umjetničke i slične forme koje su izvedive u okviru ponuđenog proračuna i mogućnosti;
– rad mora biti tehnički izvediv i u okviru proračuna od maksimalno 3,000 kuna;
– rad treba poštovati i uvažiti specifične uvjete parka (šume) tj. činjenicu da npr. nema struje itd;
– rad treba biti privremenog karaktera i bez štetnih posljedica po prostor parka;
– rad mora biti realiziran i prezentiran javnosti na lokaciji parka u svibnju ili lipnju 2014;
– produkcija rada odgovornost je autora i u tome smislu organizator nudi tek djelomičnu kustosku podršku;
– sudjelovanjem na natječaju autor/ica pristaje da se odabrano rješenje izvede u okviru projekta i medijski prezentira.
– organizator ne pokriva troškove boravka u Zagrebu.

Prijedlog mora sadržavati obrazloženje, ne duže od jedne kartice teksta, eventualne vizualizacije (do tri kom.), okvirni prijedlog proračuna i okvirni popis potrebnih rekvizita itd, te ime i prezime i kontakt (mail i telefon) osobe koja prijedlog/e prijavljuje.
Prijedlozi se šalju na kultura.sjecanja@documenta.hr s naznakom „Za natječaj Dotrščina“.

Članovi žirija: Nataša Bodrožić, kulturna radnica, Slobodne veze – Udruga za suvremene umjetničke prakse; Silva Kalčić, kustosica i likovna kritičarka, urednica likovnosti u časopisu Zarez; Davor Sanvincenti, multimedijalni umjetnik, pobjednik prvog javnog natječaja za privremenu umjetničku intervenciju Virtualnog muzeja Dotrščina.
Autoru/ici odabranog prijedloga biti će isplaćen honorar za umjetnički rad u iznosu od 2,000 kuna.
Odabrani rad bit će proglašen najkasnije dva tjedna po isteku roka za predaju natječajnih prijedloga.

Više o projektu: www.dotrscina.hr

This entry was posted in Dešavanja and tagged . Bookmark the permalink.