Izložba “Oslobođenje Beograda – 70 godina posle” u Istorijskom arhivu Beograda

U nedelju 12. oktobra u 12 časova u galeriji Istorijskog arhiva Beograda (Palmira Toljatija 1, Novi Beograd) biće otvorena izložba „Oslobođenje Beograda – 70 godina posle“.

Borci NOBJ tokom borbi kod železničke stanice, iz Istorijskog arhiva Beograda

Kroz arhivska dokumenta izložba obuhvata sve važne aspekte događaja iz oktobra 1944. i borbi za oslobođenje Beograda. Poglavlja izložbe predstavljaju stradanja civilnog stanovništva, oslobodioce – Crvenoarmejce, pripadnike Narodnooslobodilačke vojske i građane Beograda, prizore slavlja i uspostavljanja nove vlasti.

Centralni segment posvećen je beogradskim ilegalcima i premijernom predstavljanju Legata Save Anđelkovića, jednog od učesnika borbi, koji čine sačuvani predmeti iz oktobarskih borbi za Beograd: naoružanje, municija, legitimacije, mapa Beograda sa ucrtanim bunkerima i utvrđenjima i drugo.

U saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, postavku je obogatio film Dejana Kosanovića o oslobođenju Beograda.

Autori izložbe i kataloga su Snežana Lazić, Slobodan Mandić, Vladimir Mijatović, Jelena Mitrović Kocev, Mirjana Obradović i Isidora Stojanović.

Galerija Istorijskog arhiva Beograda otvorena je od utorka do subote u periodu od 10 do 17 časova. Izložba „Oslobođenje Beograda – 70 godina posle“ se može pogledati do kraja godine. Ulaz u Galeriju je slobodan.

This entry was posted in Dešavanja and tagged , . Bookmark the permalink.