FAKTI: Istorija četničkih zločina: istražni postupak i suđenje D. Mihailoviću

Dom omladine Beograda, utorak, 18. jun, 19h

Serijal “FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-45.”

1946: Istražni postupak i suđenje Dragoljubu Draži Mihailoviću

Govore: Dragoslav Dimitrijević Beli, prof. dr. Miodrag Zečević i dr. Aleksandar Sekulović

Moderator: Nebojša Dragosavac, pravnik (Savez antifašista)

U aktuelnom sudskom procesu za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića, kao i u drugim brojnim procesima za rehabilitacije saradnika okupatora tokom Drugog svetskog rata, postojeći Zakon o rehabilitaciji omogućava izostavljanje ili ignorisanje istorijske faktografije o kolaboraciji, izdaji i počinjenim ratnim zločinima. Fokus ovih procesa je, umesto na činjeničnom stanju o događajima tokom rata, zbog kojih je do suđenja i presuda i dolazilo, isključivo na uslovima i postupcima tokom sudskih procesa.

Želeći da iznova obavesti ili samo podseti najširu javnost na sve ono zbog čega se sudilo saradnicima okupatora i ratnim zločincima, Inicijativa NE REHABILITACIJI priredila je u Domu omladine seriju tribina pod zajedničkim nazivom “FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-1945”.

Nakon razmatranja politike i prakse četničkih zločina 1941, 1942, 1943, 1944. i 1945. godine, serijal se u završava tribinom o suđenju generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću 1946. godine. Na toj poslednjoj tribini iz ovog serijala, govoriće se dakle o sudskom epilogu četničke politike i prakse od 1941. do 1945. godine, kroz komentare o političkom, faktografskom i pravnom kontekstu istražnog postupka, suđenja i presude Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Osvrt na delovanje odmetnutih četničkih formacija u periodu od 1945. do 1948. godine daće nezavisni istraživač i publicista Dragoslav Dimitrijević Beli.

O faktografskom aspektu, poreklu i izboru dokumenata na osnovu kojih se odvijalo suđenje, kao i o značaju dokumenata i stenograma sa tog suđenja danas, skoro 70 godina nakon procesa, govoriće prof. dr. Miodrag Zečević, predsednik SUBNORa Srbije i autor knjige “Dokumenti sa suđenja Ravnogorskom pokretu” u kojoj su publikovani i kompletni stenogrami sa suđenja 1946. godine.

O pravnim aspektima sudskog procesa u svetlu tadašnjih pravnih standarda, proizašlih iz pravno-političkog tretmana ratnih zločina i njihovih inspiratora, govoriće doktor pravnih nauka Aleksandar Sekulović.

 

 

This entry was posted in Multimedija and tagged , . Bookmark the permalink.