8. April – Međunarodni dan Roma: Worldwide Roma Movement!

Dođite na protest u 16 časova, Bundeskanzleramt Berlin

Zahtevamo: Stop rasističkim specijalnim zakonima, koji isključuju ljude! Protiv izolacije izbeglica u logorima! Svi ostaju – sa sigurnim pravom na ostanak.

allebleiben8aprilMaltene svuda Romi se suočavaju sa rastom diskriminacije. Ona počinje sa isključivanjem iz obrazovanja i rada uz rasističke napade. Iz Nemačke se mesečno izvršavaju deportacije na Kosovo, u Srbiju i Makedoniju. U Francuskoj se deportuju čak i građani Evropske unije, samo zato što su Romi. U Mađarskoj ekstremno desna stranka Jobbik sakuplja glasove sa kampanjom koja huška protiv Roma, Jevreja i drugih manjina. Romi žive u strahu od ubistva. Nasilni protesti i napadi na Rome se dešavaju i u Bugarskoj i u Češkoj. Policija ne reaguje, ili deluje sama rasistički, o velikom broju napada se ne izveštava i dželati se ne osuđuju. Čak ni 8. aprila ne daju mira da se proslavi Međunarodni dan: najavljena je kolektivna deportacija 8. aprila iz Hanovera u Skopje i ovo deluje više nego cinično. Želimo da uz protest u Berlinu osudimo ove mere severnonemačkih zemalja (među ostalima Hamburg i Schleswig-Holstein) – i to glasno!

Velikom broju porodica preti deportacija iz Nemačke u budućnost koja je nesigurna. Ove porodice često žive u Nemačkoj preko 20 godina i njihova deca su se tamo rodila. Deportacija je posebno teška za decu, koja su prisiljena da napuštaju dom da bi se preselila i stranu zemlju, u kojoj ne razumeju zvanični jezik.

Dešavanja u vezi 8. aprila se održavaju ove godine uoči rasta rasizma protiv Roma. U više od 50 zemalja će se održati razne manifestacije. Pozivamo vas da postanete deo pokreta – širite vest vašim prijateljima i porodici, da bi i oni učestvovali. Dođite u Berlin 8. aprila, idemo zajedno do kancelarke u Bundeskanzleramt i dalje do Bundesrata. Vreme je da ustanemo i da pokažemo svetu da se ne plašimo i da nismo više spremni da tiho patimo. Mi smo građani Evrope sa istim pravima, iako smo manjina u svakoj zemlji, nismo preslabi ili preskromni da bismo rekli: Ushten Romalen – Roma Wake Up!

Zahtevamo preuzimanje odgovornosti za skoriju istoriju, za učešće Nemačke u ratovima: Više od 20 hiljada uništenih kuća tokom NATO-bombardovanja na Kosovu i sistematsko proganjanje 120.000 do 150.000 Roma sa Kosova. Nas je više od 12 miliona u Evropi, mi uočavamo istu situaciju, mi ćemo biti zajedno i čućemo se glasno! 8. aprila: Svi Romi Sveta ustanite protiv zla koja su počinjena protiv Roma i sećajte se žrtava rasističkih genocida – strahote prošlosti ne smemo da zaboravimo.

8. april je Međunarodni dan Roma. Toga dana, 1971. godine su se prvi put susreli predstavnici Roma iz 25 zemalja i osnovali su Romsku Uniju (Romani Union). Istog tog dana su odlučili da će da se izmene svi uvredljivi nazivi njihovog naroda sa rečju Rom (čovek). Odlučili su se tada za zajedniču zastavu, koja je plava i zelena, sa crvenom točkom u sredini.

Pozivaju vas organizacije: Bundes Roma Verband, Romano Bündnis Berlin, IniRromnja, Rroma Informations Zentrum, Rroma Aether Club Theater, RomaTrial, Roma Center Göttingen, alle bleiben!, Wakti Romano, Roma Thüringen, Roma Initiative Hamburg, Romano Drom Magdeburg

Preneto i prevedeno sa:
http://www.alle-bleiben.info/

This entry was posted in Dešavanja and tagged , , , , . Bookmark the permalink.