Sećanje na žrtve banjičkog logora

Pre 69 godina, oktobra meseca 1944. godine, raspušten je logor na Banjici. Poslednji zatočenik je napustio logor 5. oktobra 1944. godine. Na ovaj dan porodice i prijatelji zatočenika i žrtava ovog nacističkog logora tradicionalno odaju počast stradalima i polaže se venac na spomenik stradalima u koncentracionom logoru Banjica.  Povodom godišnjice raspuštanja logora Muzej Grada Beograda, otvoriće Muzej banjičkog logora za sve zainteresovane u subotu 05. oktobra u periodu od 9 do 13h.

Muzej Banjičkog logora posvećen je uspomeni na zatočenike i žrtve nacističkog koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata. Prva postavka, u ograničenom prostoru, otvorena je 1969. godine. Nova koncepcija realizovana je 1983. na približno 450 m2, a zbog novih istraživačkih rezultata 2001. godine predstavljena je izmenjena i dopunjena postavka Muzeja Banjičkog logora. Dokumentarna građa, plakati i fotografije, uz veliku maketu logorskog kompleksa, čine okvir u koji se uklapaju sačuvani lični predmeti, originalni crteži, skice i ručni radovi logoraša.

Posetiocima je na ovom prostoru predstavljeno 400 eksponata. Posebno se izdvaja memorijalna sala u kojoj je rekonstruisan ambijent logoraške sobe. Logor na Banjici osnovan je 5. jula 1941. godine, u zgradi XVIII. pešadijskog puka Vojske Kraljevine Jugoslavije, dok su prvi zatočenici dovedeni 9. jula.

Kroz ovaj koncentracioni logor prošlo je 24.000 zatvorenika. Do danas je pouzdano identifikovano 4.200 streljanih logoraša. Tom spisku treba dodati i hiljade zatočenika koji su odavde bili deportovani širom Evrope. Logor je raspušten 4/5. oktobra 1944. godine.

Muzej banjičkog logora je većim delom godine zatvoren za posetioce.

Muzej grada Beograda: Sećanje na stradale u logoru na Banjici

This entry was posted in Dešavanja and tagged , , . Bookmark the permalink.