Mogućnost društvenog arhiva

vreme: 14. i 15. jun 2013. godine

mesto: Centar za kulturnu dekontaminaciju – Paviljon Veljković

Birčaninova 21, Beograd

Učitelj Neznalica i njegovi komiteti i Centar za kulturnu dekontaminaciju pozivaju vas na

MOGUĆNOST DRUŠTVENOG ARHIVA

Tokom dve godine postojanja Učitelja neznalice i njegovih komiteta sakupili smo veliku količinu materijala – tekstova, video i audio zapisa kao način dokumentovanja naših aktivnosti (okruglih stolova, čitajućih grupa, predavanja i intervjua) koji se bave zajedničkim putem širokog spektra društvenih grupa ka društveno-političkoj articulaciji. Tokom naredna tri predavanja posmatraćemo kako misliti društveni arhiv koji bi ostavio trag tog istraživanja za druge.

14. jun, 15-17h

Disciplinarni arhiv – disciplina kao kategorija već po sebi ima ekspertski odnos prema subjektu svog istraživanja i arhiviranju, a unutar te kategorije, svaka od disciplina ima sopstvenu metodologiju. Kroz naš rad, u koji su uključeni ljudi iz različitih disciplina, pokazuje se da se ove razlike u istraživačkim praksama i organizaciji materijala takođe ispoljavaju kao političke pozicije. Tokom prvog okruglog stola, ispitaćemo mogućnosti unutar disciplinarnog pristupa specifičnih disciplina kao što su istorija, antropologija, sociologija, umetnost i psihologija.

15. jun, 15-17h

Javna (Narodna) Arhiva – Ovaj arhiv predstavlja zvaničnu/institucionalnu istoriju Države, u formi takozvanog javnog dobra. Kako je ova kolekcija stvorena? Ko je javnost iz tačke gledišta tih institucija? Šta je predstavljeno, a šta sakriveno od javnosti i kako se ove odluke donose? Pod kojim uslovima su ovi arhivi javni? I, kako oni utiču na javni diskurs?

15. jun, 18-20h

Društveni arhiv – Društveni arhiv je mesto rizika i artikulacije, mesto stvaranja novih društvenih odnosa, mesto koje se događa bez autorstva. Kojim konceptom društva je ono vođeno? U kom smislu je ovo mesto političko? Koji su njegovi novi koncepti prezentacije i reprezentacije? I, kome se ono obraća?

Ovaj program podržan je od strane Fondacije Roza Luksemburg

This entry was posted in Dešavanja. Bookmark the permalink.