Šoa Memorijal u Pragu

izvor: Bubny Shoah Memorial i Radio Praha

Napuštena železnička stanica Bubny u Pragu sa koje je desetine hiljada Jevreja odvedeno u nacističke logore u period od 1941-45. godine do 2017. godine biće pretvorena u memorijalni centar

Prag bubny trainstationŽeleznička stanica Bubny u Pragu već godinama nije u upotrebi, a samo je igrom slučaja ostala neporušena sa obzirom da se nalazi u delu grada koji u poslednjih nekoliko godina doživljava nagli urbanistički razvoj. Nevladina organizacija Shoah Memorial Prague u saradnji sa jevrejskom zajednicom i onima koji su preživeli Holokaust  intezivno radi na tome da se ovo mesto ne prepusti zaboravu ili rušenju i da se stanica odakle su na desetine hiljada Jevreja u periodu od 1941-45 odvedeni u nacističke logore pretvori u memorijalni centar.

Prošle godine na ovoj stanici je ugošćena pozorišna trupa koja je vozom putovala po Češkoj i Poljskoj i izvodila predstavu o Holokaustu.

Ove godine, Pavle Štingl iz organizacije Shoah Memorial Prague najavljuje da će, iako su tek na početku puta, memorijalni centar na ovom mestu biti otvoren za četiri godine. On je naznačio da ovaj centar nije zamišljen kao klasičan muzej već kao mesto dijaloga na kome će se učiti i razgovarati o Holokaustu.

Dok se ova projektna ideja ne realizuje u stanici će biti organizovane brojne privremene izložbe. Prva među njima organizovana je u junu 2013. godine pod nazivom Kaddish.

više o ovoj vesti čitajte ovde

 

This entry was posted in Dešavanja and tagged , . Bookmark the permalink.