Prezentacija publikacije “Mesta stradanja i antifašističke borbe u Beogradu 1941-44” u Šapcu

Šabac 30. april 2013. godine

Međuopštinski istorijski arhiv Šabac

Priručnik za čitanje grada „Mesta stradanja i antifašističke borbe u Beogradu 1941–44.“, predstavljen je 30. aprila 2013. u 19:30 časova u Međuopštinskom istorijskom arhivu Šabac. Svrha ove publikacije je da bude oruđe u rukama svih onih koji ne mogu biti ravnodušni prema događajima u Beogradu tokom fašističke okupacije 1941–44. godine i koji žele da se angažuju protiv zaboravljanja, ćutanja i falsifikovanja tog perioda istorije.

Cilj ovoga javnog časa istorije je pokretanje pitanja obeležavanja mesta vezana sa stradanjem i antifašistickom borbom u Šapcu. O metodologiju rada na ovoj knjizi govorila je kourednica Rena Redle. Olga Manojlović Pintar, jedna od autorki i saradnica Instituta za noviju istoriju, govorila je o tome na koji način građanke i građani mogu učestvovati u javnoj kulturi sećanja i o pristupu izgradnje jedne „istorije odozdo“. Nebojša Cvejić, istoričar iz Šapca i saradnik na filmu „Šabački Jevreji“ Stevana Marinkovića, održao je kratko predavanje o lokalnoj istoriji stradanja i borbe protiv fašističkog okupatora i dao predloge koja mesta u Šapcu treba da se obeleže.

Predstavljenje publikacija je realizovano na inicijativu Stevana Marinkovića u saradnju sa Međuopštinskom istorijskom arhivu Šabac i uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe u okviru projekta „Istorija u pokretu – Dijalog sa prošlošću“ Foruma za primenjenu istoriju.

Kratak video zapis o tome kako je protekla prezentacija publikacije možete pogledati ovde: Televizija As Šabac

This entry was posted in Dešavanja and tagged . Bookmark the permalink.