Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembar obeležava se u znak sećanja na Noć pogroma jevrejskog stanovništva u nacističkoj Nemačkoj 1938. godine kada se u više gradova u dogodio strahovit pogrom nad tamošnjim jevrejskim stanovništvom

U Noći pogroma ili, kako se još eufemistički naziva – Kristalnoj noći – nemački nacisti su razorili, uništili i opljačkali bezbrojne jevrejske radnje, preduzeća i institucije. Između ostalog zapaljeno je više od 1000 sinagoga, potpuno je razoreno više od 7.000 jevrejskih preduzeća, kao i brojni jevrejski domovi, bolnice, škole i druge institucije. Tokom neobuzdanog nasilja koje je uživalo široku podršku svih segmenata nacističkih vlasti, ali i običnih građana, ubijena je najamanje 91 osoba jevrejskog porekla, a oko 30.000 je odvedeno u koncentracione logore.

Kristalna noć, smatra se simboličnim početkom Holokausta i obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Centralna državna svečanost kojom će biti obeležen Medjunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma u Srbiji biće održana večeras u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu. Organizator je Vlada Srbije, a gostima će se obratiti predsednik Vlade Ivica Dačić.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležili su i: Žene u crnom, Helsinški odbor za ljudska prava i Savez antifašista Srbije. Na Terazijama u Beogradu građanima i građankama je deljen Antifašistički manifest, koji poziva javnost na akciju i zajedničko delovanje protiv fašizma:

“U Srbiji danas deluje više registrovanih i neregistrovanih neonacističkih, neofašističkih i ultra desnih grupa i pokreta, koji prave ulične nerede, veličaju ratne zločine napadaju i ubijaju pripadnike manjinskih grupa i branitelje i braniteljske ljudskih prava”, stoji u manifestu.

Predsednica Žena u crnom Staša Zajović podsetila je na 9. novembar 1938. kada je tokom “Kristalne noći” počeo organizovani progon Jevreja u nacističkoj Nemačkoj.

“Ovim ukazujemo poštovanje prema onima koji su se suprostavljali nacizmu u Nemačkoj, i želimo da pokažemo da se nadovezujemo na atifašističku borbu i tradiciju naroda bivše Jugoslavije”, rekla je Zajović novinarima.

Ona je navela da je posledica sistema nekažnjivosti delovanje klerofašističkih i neonacističkih organizacija u Srbiji koje zastrašuju stanovništvo.

 

 

 

This entry was posted in Dešavanja and tagged . Bookmark the permalink.