6. Seminar za svakoga: Antisemitizam

Kulturni Centar REX, 28 i 29. januar 2014. godine

Zajedničko gledanje i diskutovanje filma “Šoa” Kloda Lancmana

28. i 29. januar, 16:00 – 22:00

Učesnici i učesnice seminara će na osnovu ovog filma koji je izazvao brojne debate u francuskoj i evropskoj javnosti, diskutovati o ideologiji, politici i kulturi antisemitizma koje su politički pripremile veliki deo tadašnje evropske javnosti na aktivnu ili pasivnu participaciju, ignoranciju ili tihi pristanak na sistematsko uništenje jevrejskog naroda u Evropi.

image6. Seminar za svakoga, započet predavanjem Radivoja Davidovića o zgradi u Jevrejskoj 16, biće nastavljen 28. i 29. januara u Kulturnom centru REX. Tema seminara je antisemitizam, a biće obrađena zajedničkim gledanjem filma “Šoa” Kloda Lancmana. Učesnici i učesnice seminara će na osnovu ovog filma koji je izazvao brojne debate u francuskoj i evropskoj javnosti, diskutovati o ideologiji, politici i kulturi antisemitizma koje su politički pripremile veliki deo tadašnje evropske javnosti na aktivnu ili pasivnu participaciju, ignoranciju ili tihi pristanak na sistematsko uništenje jevrejskog naroda u Evropi. Antisemitizam i danas predstavlja manje ili više potisnuti konstitutivni deo evropskih nacionalnih ideologija sa raznim naizgled bizarnim manifestacijama kakva je nedavno zabeležena u Poljskoj, gde je po jednom istražvanju čak 30% građana antisemitski raspoloženo iako se danas u Poljskoj svega oko 2000 ljudi izjašnjavaju kao Jevreji, ili u drugim evropskim zemljama gde su na meti ekstremista jevrejska groblja i drugi tragovi kulture skoro potpuno nestale u Holokaustu.

Kao stručni komentatori/ke na seminaru će učestvovati Nikola Šuica (profesor FLU), Noa Treister (teoretičarka i aktivistkinja), Rajko Petrović (selektor festivala Slobodna zona) i drugi.

Svi zainteresovani mogu se za učešće prijaviti na: kultcentarrex@gmail.com

__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __

Seminar se realizuje na tragu konceptualnog okvira projekta Poseta Starom sajmištu i podržan je od strane Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda.

This entry was posted in Dešavanja and tagged , . Bookmark the permalink.